İTÜ ROBOT OLİMPİYATLARI – İTÜRO 12. KEZ BAŞARININ ZİRVESİNE ULAŞTI!

02 Haz 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON) tarafından organize edilen İTÜ ROBOT OLİMPİYATLARI- İTÜRO bu sene 12. kez gerçekleştirildi.
İlki 2007 yılında düzenlenen ve Endüstri&Otomasyon Dergisi olarak başından beri destek verdiğimiz İTÜRO, bu yıl 12-14 Nisan tarihleri arasında, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Şu tartışılmaz bir gerçek: İTÜRO 2018, Türkiye’den ve yurtdışından olmak üzere robotik alanında çalışma yapmakta olan her yaştan öğrenciyi, akademisyenleri ve endüstri temsilcilerini İTÜ bünyesinde bir araya getirdi.
Türkiye’nin en prestijli robotik organizasyonlarından biri olan ve aynı zamanda uluslararası olma özelliği de taşıyan İTÜRO, bu yıl da alanında uzman kişiler tarafından verilen seminerler, atölye çalışmaları, panel, söyleşi ve birbirinden ilginç yarışma kategorilerine ev sahipliği yaptı.
İTÜRO 2018 açılış töreni OTOKON Kulüp Başkanı Göktuğ Öcal’ın konuşması ile başladı. Öcal, konuşmasında, OTOKON tarafında hazırlanan ve Türkiye’nin ilk Robotik Olimpiyatı olan İTÜRO’nun  “Her sene olduğu gibi bu yılda robotiğe ilgi duyan, herkesin mühendislik hizmetlerini sergileye bileceği, kendilerini yetiştire bileceği ve ilham kaynağı ola bileceği, yarışmalarıyla daha iyisini yapa bilmeyi teşvik eder, seminer ve panelleri ile kimi zaman teknik gelişmeler hakkında bilgi sunar, kimi zamanda sanayici, akademisyen ve öğrenci arasında iletişim kurar ve atölye çalışmaları ile büyük bir platform” olduğuna vurguladı. “Her İTÜRO bir öncesinin üstüne koymalı diyerek çalışmalarını başlattığımız  bu platform ekip arkadaşlarımızca çok heyecanlı bir sene geçirdik. Ve bu yolda çok şey öğrendik ve kendimize birçok şey kattık. Bu heyecanı 3 gün boyunca çok keyifli ve heyecanlı günler geçirmenizi dilerim. Sizlerle yaşayacağımız heyecanımız motivasyon kaynağımız olacaktır” diyen Öcal, “Aramızda ilkokuldan ve liseden yarışmaya katılan arkadaşlarımız var genç kardeşlerimizi de aramızda görmemiz bizleri mutlu etmektedir” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Tören, Kontrol ve Otomasyon Kulübü Akademik Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Eksin’in konuşması ile devam etti. Prof. Dr. İbrahim Eksin, “İTÜRO robot olimpiyatları artık bir marka haline gelmiş ve bu kulübün danışman hocası ve danışmanı olmaktan gurur ve onur duymaktayım. Bu kulüp kontrol ve otomasyon kulübünün kurduğu bir kulüptü ve daha sonrasında birçok bölümü de kapsayarak çok geniş bir alana yayıldı. Ve bu kuran kişilerden biride şuan karşımda duran dekan yardımcımız olan o günkü öğrencimiz 2004 yılında geldi ve 2005 yılında başladık bu işe ve şimdi geldiğimiz noktaya baktığımızda büyük gurur ve mutluluk duymaktayım. Zaman içinde çok farklı organizasyonlarla sesini çok iyi şekilde duyurmasıyla gelişip büyüyen kulübümüz birçok güzel organizasyonlara imza attı.
Gelişip büyüyen kulübümüz bence yetkin bir genç oldu. Başarılarını görmekten şahsen çok, çok gurur duyuyorum. Gençlerimize her zaman güvendim. Ve güvenmeliyiz. Onlardaki enerji müthiş bir şey. Ben onlara güveniyorum. Ve hiçbir zaman güvenimi boşa çıkarmadılar. Bu organizasyonun olmazsa olmazları siz katılımcılar. Katılmış olmanız bizler için çok değerlidir. Katılmış olmanız çok çok değerli buluyorum. Tüm yöneticileri sevgiyle kutluyorum” dedi.
Ardından İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca söz aldı ve İTÜRO’nun robotik alanında Türkiye ve dünyada önemli kitlelere hitap eden bir organizasyon olduğunu belirterek bu tarz organizasyonların daha fazla desteklenmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
Törende son olarak, İTÜ Kontrol ve Otomasyon Bölümü akademisyenlerinden Serkan Türkeli’nin konuşması yer aldı. Üç gün boyunca İTÜRO’da yer alacak seminerler, söyleşi, panel ve atölye çalışmalarından bahsedilerek açılış töreni sonlandı.
İTÜRO 2018’de etkinlik hiç durmadı!
İTÜRO 2018’in birinci günü Ana Sponsor Siemens’in “Digitalization at Siemens” konulu semineri ile başladı. Katılımcıları tarafından büyük ilgi uyandıran seminer Sayın Sencer Bekler tarafından verildi. Gün, Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Lazoğlu’nun “Endüstriyel Üretimde Robotlar ve Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi’ndeki Araştırmalar” konulu semineri ile devam etti. İTÜRO’nun ilk gün seminerleri Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Feyza Erkan’ın “NECS LAB ve Gezgin Otonom Robotlar” hakkındaki semineri ile sona erdi. Robotik alanında çeşitli konuların konuşulduğu ilk gün, robotiğin farklı alanlarına ilgi duyan katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
Aynı günkü yarışma kategorilerinin de tamamlanmasının ardından yarışmacı ve dinleyiciler kokteyl ile ağırlandı ve ardından Türkiye’de bir ilk olan “Robotik Ödülleri Töreni”ne geçildi. Türkiye’de robotik alanında yapılan çalışmalara hız kazandırmak amacıyla ilk kez bu sene etkinlik takvimimize eklediğimiz törende bağımsız ve alanında yetkin jürilerimiz tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda “Robotik Alanına En Çok Katkı Yapan Şirket” kategorisinde Fanuc,” Robotik Alanında En Çok Ar-Ge Yapan Kurum kategorisinde” Koç Üniversitesi Robotik ve Mekatronik Laboratuvarı ödül aldı.
Organizasyonun ikinci günü İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şadi Evren Şeker’in “Yapay Zekâ” konulu söyleşisi ile başladı. Yapay Zeka konusunda katılımcıların sorularını cevaplayan Evren, İTÜRO 2018’e önemli katkılarda bulundu. UCLA Berkeley’den Asst. Prof. Mark Mueller’in ikinci gün verdiği “Design and Control of Multicopters for Challenging Conditions” semineri, hem yerli hem de yabancı katılımcılarımız tarafından büyük ilgi gördü. Bu alanda yapılan çalışmaları aktaran Mueller, multikopter teknolojisinin ulaşabileceği noktalara da değindi ve İTÜRO 2018 katılımcılarının sorularını yanıtladı. Koç Üniversitesi’nden Doç. Dr. Barış Akgün, “Robot Öğrenmesi” konulu seminerinde robotların gelişim sürecinden ve öğrenme aşamalarından bahsederek bu konuda yaptığı araştırmaları aktardı. İTÜRO 2018 Ana Sponsoru Siemens’ten Erhan Taşkın’ın verdiği “DevOps” semineri de İTÜRO 2018’in ikinci gününde dinleyicilerine katkı sağladı. Seminerlerin yanında İTÜRO 2018’in ikinci gününde Mühendis İlker Kesen’in “Derin Öğrenmeye Giriş” hakkında verdiği atölye çalışması yer aldı.
Organizasyonun üçüncü günü Araş. Gör. Onur Şencan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Robot Etiği” paneli ile başladı. Robotik teknolojisi üzerinden etik ilkelerin konuşulduğu panel dinleyicileri tarafından ilgiyle karşılandı. Panelin ardından İTÜRO’nun üçüncü günü Massachusetts Institute of Technology(MIT)’den Prof. NevilleHogan’ın “Controlling Physical Interaction” semineri ile devam etti. Seminerde robotların insani davranışları nasıl sergileyebildikleri ve insan-robot arası etkileşimlerin nasıl kurulabildiğini anlatan Hogan, seminerinin ardından katılımcıların sorularını da cevapladı. İTÜRO 2018’in üçüncü gününde Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sırma Yavuz’un “Akıllı Mobil Robotları Hayalden Gerçeğe Dönüştürmek” üzerine verdiği semineri yer aldı ve ilgi ile karşılandı. İTÜRO son gününde ayrıca Mühendis Ufuk Sevim’in Kalman Filtresi ile ilgili düzenlediği atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı.
Kapanış töreninde ilk olarak İTÜRO’nun bugüne kadar gösterdiği gelişimde büyük katkısı olan Endüstri Otomasyon Dergisi Sahibi Sayın Turan Türkmen konuşmasını yaptı ve ardından OTOKON Kulüp mezunu ve İTÜRO’nun ilk genel koordinatörü Sayın Hasan Murat Akıncı’nın konuşması yer aldı.
TÜMMİAD Başkanı Sayın Bülent Kavaklı’nın konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Üç gün boyunca dereceye giren yarışmacılara ödülleri takdim edildi. Kapanış töreni İTÜRO 2018 Genel Koordinatörü Pınar Türkmen’in konuşmasıyla sona erdi.
İTÜRO 2018’DE DÜZENLENEN YARIŞMALARDA DERECEYE GİREN YARIŞMACILAR:
ÇİZGİ İZLEYEN
1.İsabet 5 / İsabet 5
2.İsabet 3 / İsabet 3
3.İsabet 1 / İsabet 1
ÇİZGİ İZLEYEN JR
1. Hafız İHO Robotim 6 / Mahmut İnce
2. Hafız İHO Robotim 8 / Ahmet Melih Altınışık
3.Hafız İHO Robotim 7 / Hüseyin Arslan
MİKRO SUMO
1. Ronin / Mesut Yılmaz
2.Barok 2009 / Faruk Okcan
3.Legrand / Uğur Umut
İNŞAAT
1.Usta / Eray Aktokluk
2.Yavrukol / Ege Keyvan
3.SNK TCNK / İpek Akkuş
RENK SEÇEN
1.Bahattin / Etka Besim
MERDİVEN ÇIKAN
1.Robot 10 / Sıla Başak Akçal
2. Yağcıbedir / Mustafa Taşçı
3. SNK V2 / Altan Tekgül
DRONE
1.Ania / Mehran Khosravani
SENARYO
1. Sistem / Alpsencer Özdemir
2. Pathfinder / Eray Aktokluk
3. Vosvos / Berk Gür
SERBEST
1.Ayakel / Volkan Güçük
2. Sirius A2 / Hakan Kaya
3.3D Prınted Casts / Mehran Khosravani

Teknoloji Ekseni

Etkinlik Takvimi


E-DERGİMİZ

Dergimizin pdf’ini indirebilirsiniz

ÖNCEKİ SAYILAR

Dergimizin önceki sayılarını buradan indirebilirsiniz