Yaşam yeraltına inecek

24 Şub 2015

Yaşam yeraltına inecek

-Özellikle ulaşımın sorun olduğu büyükşehirlerde, trafiği büyük ölçüde
rahatlatan metro ve raylı sistemler, dünyanın pek çok ülkesinde etkinlik ve gösterilere de
sahne oluyor
-İTÜ Raylı Sistemler Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turan Söylemez:
“Ulaşım sorununun çözülmesi için düzenlenecek farklı etkinliklerle halk metrolara çekilmeli”
“Ülkemizde sanatsal etkinlikler için çok sık kullanılmayan metrolar, kültür ve sanat aktiviteleri
için tercih edildiğinde geleceğin ‘yaşam merkezi’ olacak”
– Özellikle ulaşımın sorun olduğu büyükşehirlerde, trafiği büyük ölçüde rahatlatan metro ve raylı sistemler, dünyanın pek çok ülkesinde yalnızca “ulaşım” için kullanılmayarak, çeşitli etkinlik ve gösterilere de sahne oluyor.
Konunun Türk uzmanları, ülkemizde metro ve raylı sistemlerin teşvik edilmesi için mutlaka özel etkinliklere imza atılması gerektiğini söylüyor.
Dünyadaki ikinci metronun hayata geçtiği Türkiye, 1875 yılından itibaren bu alanda büyük adımlar attı.   Toplu ulaşımı oldukça rahatlatan metrolar sayesinde ulaşım sorununun önemli ölçüde çözüldüğünü ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden İTÜ Raylı Sistemler Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turan Söylemez, araç yoğunluğunun önüne geçmek için halkı metrolara yönlendirecek özel çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.
Her yıl binlerce aracın trafiğe çıktığını anımsatan Söylemez, “Araç sayısının sürekli artması ne yazık ki trafik sorunun da çözülmemesine neden olacak. Özellikle yağışlı günlerde büyük probleme dönüşen trafik sıkıntısı için halkı toplu taşımaya teşvik edici önlemlerin de alınması gerekiyor. Ulaşım sorununun çözülmesi için düzenlenecek farklı etkinliklerle halk metrolara çekilmeli” dedi.
Dünya başkentlerindeki metrolarda düzenlenen sanatsal etkinliklere dikkati çeken Söylemez, özellikle 2019 yılına kadar yaklaşık 430 km’lik toplam hat uzunluğu ile 10 milyar Euro’luk metro yatırımının yapılacağı İstanbul’da metroların kültür-sanatla zenginleştirilebileceğini kaydetti.
Söylemez, şunları söyledi:
“Metro denilince akıllara yalnızca ulaşım aracı geliyor. Ancak dünyadaki örnekler metroların sanat ve kültürel etkinlikler için de ev sahipliği yapabilecek mekanlar olduğunu gösteriyor. Örneğin, dünyanın en eski ve en büyük metro ağına sahip Londra’da metronun 150’nci yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinliklerde ilk yolculuğu canlandırılırken, kullanılmayan metro istasyonlarında ise çeşitli gösteriler ve metronun 150 yıllık tarihçesini fotoğraflarla anlatan kitaplara yer verildi.
New York metrosu ise graffitilerle süslenmesinin yanında, gitar, akordeon, keman gibi müzik aletleriyle yapılan canlı performanslara da sahne oluyor. Ülkemizde sanatsal etkinlikler için çok sık kullanılmayan metrolar, kültür ve sanat aktiviteleri için tercih edildiğinde geleceğin ‘yaşam merkezi’ olur. Ayrıca yapılacak tüm etkinlikler şehirlerin tanıtımına da önemli katkı sağlar.”
İstanbul Metro Forumu
Prof. Dr. Turan Söylemez, 9-10 Nisan tarihlerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Ulaşım A.Ş, Tünelcilik Derneği Metro Çalışma Grubu ve Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği’nin destekleriyle Ticaret Eşleştirme Derneği tarafından düzenlenecek İstanbul MetroRail Forumu ve Sergisi’nin önemini vurgulayarak, forumun çevreci, hızlı, engelli dostu, entegre ve sürdürülebilir metro yatırımlarına ışık tutacağını ve çok sayıda alt yüklenici ile tedarikçinin forum esnasında ana yüklenici ve idareler ile bir araya gelerek konu ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulunma fırsatı yakalayacaklarını bildirdi.

Teknoloji Ekseni

Etkinlik Takvimi


E-DERGİMİZ

Dergimizin pdf’ini indirebilirsiniz

ÖNCEKİ SAYILAR

Dergimizin önceki sayılarını buradan indirebilirsiniz