OTOMASYON SİSTEMLERİNDE DAHA ÜSTÜN KABLOSUZ ÇÖZÜMLER,
ROLTEK /www.roltek.com.tr
Endüstriyel otomasyon sistemlerine yönelik kablosuz çözümler sunan Roltek Elektronik firması, endüstride optimum yararı sağlamak adına çalışmalarını sürdürmektedir.
Roltek Elektronik’in geliştirmiş olduğu ModProBus serisi kablosuz modemler endüstri, tarım ve akıllı şehirler gibi birçok alanda gelişmiş çözümler getirir.
ModProBus serisi kablosuz modemler sayesinde, PLC, SCADA, HMI Panel ve Endüstriyel I/O gibi endüstriyel ürünler arasında mesafe gözetmeksizin kablosuz iletişim kurulabilmektedir. RS232, RS485 ve TCP/IP iletişim standartlarını destekleyen ModProBus kablosuz modemler mesafeye ve ihtiyaca uygun kablosuz iletişim tekniklerini kullanmaktadır. Gelişmiş modülasyon teknikleri sayesinde radyo frekans modem versiyonlarında 15 kilometreye kadar kablosuz haberleşme sağlanabilmektedir. GPRS, 3G ve LTE modem versiyonlarında iseGSM şebekesi bulunan tüm lokasyonlarda iletişim kurmak mümkündür.
Roltek Elektronik’in geliştirdiği kablosuz modemlerin öne çıkan özellerinden biri, üzerinde karmaşık olmayan otomasyon projelerinde kullanılmak üzere geliştirilmiş olan dahili girişler ve çıkışlar bulundurmasıdır. Modem üzerinde bulunan girişler ve çıkışlar Modbus RTU protokolünü desteklemekte ve bu sayede endüstriyel bir cihaz veya SCADA üzerinden kontrol ve takip edilebilmektedir. Bu özellik sayesinde basit I/O kontrolleri, pompa ve depo otomasyonu, sulama kontrolleri, depo doluluk oranı takibi gibi birçok alanda PLC ve Endüstriyel I/O kullanımına gerek kalmaksızın kontrol ve takip işlemleri yapılabilmesi sağlanmaktadır.
Modemler, kendilerine ait arayüz üzerinden basit bir şekilde yapılandırılabilmekte ve uygulamaya özel çalışmaya programlanabilmektedir. Akıllı I/O özelliği sayesinde modemler üzerinde bulunan girişler ve çıkışlar farklı modemler üzerindeki girişlere ve çıkışlara yönlendirilebilmektedir.
Bu sayede hiçbir programlama yapmaya gerek kalmaksızın basit parametre ayarları sayesinde basit I/O kontrolleri ve pompa – depo otomasyonu gibi projelerde tak ve çalıştır ürün olarak tercih edilebilmektedir.
ModProBus Modem Yapılandırması ve Çıkış Kontrol Uygulaması
ModProBus RTU Modem yardımıyla herhangi bir PLC kullanmadan SCADA üzerinden I/O kontrolleri sağlanabilmektedir. Bunun için ModProBus modemlere Modbus RTU Slave adres ataması yapılması, haberleşme hız ayarlarının yapılması yeterli olacaktır. Sonrasında SCADA programı üzerinden ilgili modem üzerindeki I/O register adresleri kullanılarak uygulama geliştirilebilir.
Arayüz programı üzerinden modemin haberleşme protokolü, frekans kanalı, haberleşme hızı ve Modbus RTU adresi ayarları yapılabilmektedir. Aşağıda arayüz programı üzerinden ModProBus radyo modemin I/O kontrolleri amaçlı yapılandırılmasına ait bir görsel bulunmaktadır. Burada yapılan ayarlarla birlikte modem Modbus RTU protokolünde, 9600 Bps hızında ve ModbusSlave ID 101 olacak şekilde ayarlanmıştır.
Bu şekilde ayarlanmış bir modem üzerinde bulunan girişleri ve çıkışları kullanmak için modeme ait register adresleri kullanılarak kontrol ve takip işlemi yapılabilir.
Giriş okuma işlemleri, INPUT1 READ, INPUT2 READ, ALL INPUT READ register adresleri üzerinden yapılabilmektedir. Bu adresler yardımıyla modem üzerindeki dahili girişler okunabilmektedir.
Çıkış yazma ve okuma işlemleri, OUTPUT1 WRITE/READ ve OUTPUT2 WRITE/READ register adresleri üzerinden yapılabilmektedir. Bu adresler yardımıyla modem üzerindeki dahili çıkışlar kontrol ve takip edilebilmektedir.
Çıkış zaman aşımı işlemleri, OUT1 TIMEOUT WRITE/READ ve OUTPUT2 TIMEOUT WRITE/READ register adresleri üzerinden yapılabilmektedir. Bu adresler yardımıyla modemler üzerinde bulunan dahili çıkışlar için zaman aşımı süreleri ayarlanabilmektedir. Bu sayede modem çıkış aktif veya pasif etme işlemi için girilen bir zaman aşımı değeri varsa bu zaman aşımı değeri süresi içinde çıkış durumunu belirleyen veri gelmezse çıkış ayarlanmadan önceki konumuna döner. Bu sayede çıkış portlarının aktif / pasif kalma süreleri ayarlanabilmektedir.
ModProBus modemler üzerinde dahili olarak bulunan girişler ve çıkışlar ek modüller yardımıyla arttırılabilmektedir. Standart versiyonlarında 2 dijital giriş ve 2 dijital çıkış bulunan ürünlere opsiyonel olarak analog giriş ve çıkış modülleri ve giriş ve çıkış sayısını yükseltecek ek modüller bulunmaktadır.
Görselde yer alan SCADA uygulamasında 2 adet Pompa ünitesi ModProBus modemin çıkışları ile kontrol edilmektedir. Pompa – 1 ve Pompa – 2 üniteleri devreye almak ve devreden çıkartmak için modemlerin çıkış yazma register adresleri kullanılmaktadır.
Böylece Roltek Elektronik Mühendislik, geliştirdiği kablosuz çözümler sunan ürünleriyle, otomasyon sistemlerine geçişin hızlanmasında önemli katkılar sağlamaktadır.