MITSUBISHI ELECTRIC ENDÜSTRİ 4.0’A HAZIR OLDUĞUNU GÖSTERDİ

25 Şub 2015

MITSUBISHI ELECTRIC ENDÜSTRİ 4.0’A HAZIR OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Mitsubishi Electric, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği-ENOSAD’ın organize ettiği “Uluslararası İleri Endüstriyel Otomasyon Kongre ve Sergisi”nde otomasyon sektörünün önemli temsilcilerinden biri olarak yerini aldı.
Endüstriyel devrimlerin günümüzdeki son hali Endüstri 4.0, gerek bilgi birikimi gerek donanımsal anlamdaki alt yapısıyla teknolojinin geldiği son nokta da denilebilir. Bilindiği üzere, ilk 3 endüstriyel devrim makineleşme, elektrik ve bilişim teknolojilerinin bir sonucuydu.
Günümüzde ise, akıllı cihazların üretim teknolojilerinin yanı sıra raflarda bile yerini almasıyla 4. devrim şeklini alıyor. Şunları söylemek artık çok mümkün: Endüstri 4.0 dönemi yeni bir dijitallleşme, farkındalık ve otomasyon dalgasını getirecek; paralelinde üretim, tedarik zinciri ve lojistiği baştan inşa edilecek.
Endüstri 4.0 döneminin ana konseptine göre üretim sürecinde fabrikalardaki makineler, bilgisayarlar, sensörler ve diğer entegre bilgisayar sistemleri birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunacak, insanlardan neredeyse tamamen bağımsız olarak kendi kendilerini koordine ve optimize ederek üretim yapabilecek.
Optimizasyonun sağladığı avantajlar sonucunda üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı düşerken üretim miktarı ve kalitesi artacak. Günümüzün modern sistemlerinden farklı olarak, üretilen her bir ürün benzersiz bir seri numarasına dolayısıyla bir kimliğe sahip olacak, ayrıca belleklerinde sadece bazı temel bilgileri değil kendi geçmişlerini de tutacaklar. Bu dönemde akıllı makineler, depolama sistemleri ve üretim tesisleri, tamamen  özerk bir şekilde bilgi paylaşacak, aksiyonları başlatacak ve bağımsız olarak birbirlerini kontrol edecek. Bu, üretim, mühendislik, materyal kullanımı, tedarik zinciri ve ürün yaşam döngüsü yönetiminde yer alan endüstriyel süreçlerde temel gelişmelere yol açacak. Ancak günümüzde yaşanan gelişmelere bakıldığında teknolojik sıçramaların daha sık yaşanması dolayısıyla, buna ayak uydurabilecek altyapının daha hızlı şekilde geliştirilmesi gerektiği aşikar.
Zira endüstrinin bu teknolojik donanımı sadece mevcut üretim hatlarına değil, yeni gelişmelerin yaşanmasına da büyük katkı sunacaktır. Mitsubishi Electric, kongrede tanıttığı çözümler ve geliştirdiği alt yapı sistemleri ile Endüstri 4.0’a hazır olduğunu ve yönlendirici güçlerinden biri olabileceğini gösterdi.
Üretim hattını tamamen simüle edebilecek sistemlerin geliştirildiği çağımızda, Mitsubishi Electric de iQ Platform ile e-F@ctory’ye hazır. Mitsubishi Electric
Türkiye İş Geliştirme Müdürü Tolga Bizel gerçekleştirdiği sunumda, Endüstri 4.0 ve buna bağlı olarak geliştirdikleri iQ Platform ve e-F@ctory’e dair bilgi verdi.  Bizel, “Yeni kuşak bütün fabrika hattını sanal olarak gezebilecek, her bir parçanın çalışıp çalışmadığını kontrol edebilecek, geriye doğru mühendislik yapabilecek. Onların dünyasında sanal üretim yapılabilecek ve tüm bunlar ortak bir platformda yapılacak. Üretim makinasını simüle edip, çalışmasını ve kaynak kullanımını sanal ortamda test edebilecekler.
Herhangi bir yerdeki elektronik cihaz değiştiğinde ona bağlı sistem de değişecek. Sisteme bağlı yazılımlar da değişecek. Tüm bu taleplere hazır olmamız gerekiyor. Biz Endüstri 4.0’a e-F@ctory diyoruz, onu destekleyen platformumuza da iQ Platform diyoruz. iQ Platform ile e-F@ctory’e hazırız” diye konuştu.

Teknoloji Ekseni

Etkinlik Takvimi


E-DERGİMİZ

Dergimizin pdf’ini indirebilirsiniz

ÖNCEKİ SAYILAR

Dergimizin önceki sayılarını buradan indirebilirsiniz